Tegenwoordig is het gebruikelijk dat ouders en grootouders foto’s van hun kinderen op sociale media (Facebook, whats app, Instagram, e.d.) te zetten. Het is de vraag hoe ouders hier na het verbreken van hun relatie mee om moeten gaan.
Ouders en grootouders zetten vaak zonder daar al te veel over na te denken foto’s van hun minderjarige kinderen en soms ook van vriendjes en vriendinnetjes (verjaardag, vakantie, nieuwe schoolfoto’s, etc.) op sociale media. Dit lijkt misschien onschuldig maar kan tot grote problemen leiden als de relatie wordt verbroken. Na de echtscheiding of het verbreken van de relatie moet er namelijk een omgangsregeling worden vastgesteld en soms zelfs ook nog een gezagsvoorziening worden getroffen. Het posten van foto’s van de kinderen kan dan heel gevoelig komen te liggen en de vraag voor veel ouders is wat nu wel en niet mag.
Eenhoofdig gezag
De rechtbank heeft zich uitgesproken in een situatie waarbij partijen niet gehuwd waren en de moeder het eenhoofdig gezag had over hun minderjarige kind. De vader verzocht de rechtbank vervangende toestemming te verlenen voor erkenning van het kind als ook om een omgangsregeling vast te stellen. In de procedure vol gevoeligheden en heftige emoties voor beide ouders, plaatste de vader op zijn afschermde account op facebook foto’s van hun minderjarige kind. De moeder verzocht te rechtbank de vader te verbieden de foto’s te plaatsen, omdat zij principiële bezwaren heeft tegen het plaatsen van foto’s van de minderjarige op social media. De rechtbank overwoog dat hoewel het begrijpelijk is dat de vader af en toe foto’s van de minderjarige op facebook wil plaatsen, de vader zich moet realiseren dat op het moment dat de foto geplaatst wordt, deze eigendom is van facebook en kan worden doorverkocht door facebook aan derden. Degene die de foto heeft geplaatst heeft er dan ook geen controle meer over. Nu de moeder hier principiële bezwaren tegen heeft en zij degene is die is belast met het eenhoofdig gezag, oordeelde de rechtbank dat, mede gelet op het feit dat het tot stand brengen van een omgangsregeling toch al uiterst moeizaam gaat, de vader moet afzien van het plaatsen van foto’s op social media waar de minderjarige op te zien is.
Gezamenlijk gezag
De rechtbank oordeelde in een andere situatie anders waar beide partijen na echtscheiding het gezamenlijk gezag behielden en de man foto’s van hun minderjarige zoon op social media plaatste. De rechtbank oordeelde dat de man wel alle foto’s moest verwijderen van het niet afgeschermde deel op internet omdat het plaatsen van dergelijke foto’s behoort tot de “belangrijke beslissingen die ouders, belast met het gezamenlijk gezag, gezamenlijk dienen te nemen. De foto’s die de man op zijn eigen Hyves-profiel had geplaatst, hoefde hij niet te verwijderen van de rechtbank. De vrouw had niet aannemelijk gemaakt dat daarvan hinder, leed, schade, onheil of ander ongerief van de vrouw en de zoon te verwachten viel. Van misbruik van gezag was volgens de rechtbank geen sprake. Het verschil met de uitspraak hier voor vermeld is dat in deze situatie de ouders gezamenlijk gezag hebben. Het spreekt echter voor zich dat er altijd voorzichtigheid geboden blijft.
Ouders doen er verstandig aan om op het punt van het plaatsen van foto’s op sociale media bij scheiding afspraken te maken. In het echtscheidingsconvenant kan bijvoorbeeld worden opgenomen dat ouders de privacy van het kind in acht zullen nemen en niet zonder overleg (vooraf) foto’s op sociale media zullen plaatsen.
Meer weten?
Neem contact op:
Jennita Lodewijk
j.lodewijk@lt-advocaten.nl